Начало / Новини / Крими / Разфасоваха и продадоха телета насред айтоско село

Разфасоваха и продадоха телета насред айтоско село

agnews.bg

Цели телета бяха разфасовани и продадени миналата неделя на площада в айтоското село Карагеоргиево. За да си купят от стоката, на опашка се редяха местни хора, без да се интересуват, че да се консумира такова месо е опасно,съобщи Черноморски фар.

Купчина обезмесени кости пък се издигаше непосредствено до импровизираната сергия, на която висяха кървави бутове и плешки. За да пазаруват, на мястото спираха пътници от случайно преминаващи автомобили, които, зарадвани от ниската цена на мръвките, купуваха смело.

„Абсолютно недопустимо е да се продава какъвто и да е животински продукт на открито, с изключение на пчелен мед”, коментира случая д-р Георги Митев, директор на Агенцията по храните в Бургас. Той каза още, че инспекторите на Агенцията ще проверят случая, за да се установи за какво точно става дума.

На първо място, ако се купи месо от уличен търговец, не се знае какъв е неговият произход. Няма проследяемост, обясни д-р Митев. Той заяви още, че най-малкото, ако собствениците са недобросъвестни, животното, чието месо се продава, може да е лекувано скоро преди да е заклано или да е заклано болно. Той напомни, че има много зоонози, опасни болести, които могат да се предават от животните на хората, като антракса например. Купувайки месо от улицата, хората рискуват много, категоричен е специалистът. Едно животно трябва задължително да е маркирано, да е в системата на Агенцията, да се знае неговият произход и най-вече да се знае здравният му статус. Но дори и той да е идеален, много е важен начинът на клане, начинът на разфасоване и на предлагане, заяви директорът на контролното ведомство.

Ще имаме дежурни инспектори и проверките ще са засилени, каза още д-р Митев.Тои призова всички животновъди да не правят експерименти с нерегламентирани придвижвания на животни, нерегламентирани кланета и продажби. И напомни, че глобите са големи, а може да се стигне и до конфискация на животни. Той посъветва потребителите, искащи да са сигурни в качеството на стоката, която купуват, да пазарят в регламентирани обекти, където продуктите са с проверено качество и отговаря на стандартите.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.