Начало / Новини / Земеделие / Руснаци инвестират 55 млн. лв. във фабрика за гъби

Руснаци инвестират 55 млн. лв. във фабрика за гъби

agnews.bg

Международна компания с руско, украинско и българско участие планира мащабен инвестиционен проект в Разград. Компанията „Виоагроресурс+” вече е наела сградата на бившата жандармерийска казарма в града и започва преустройството й в завод за екологично биопроизводство. Това съобщи кметът на Разград доктор Валентин Василев, който представи инвеститорския екип пред журналисти.

Плановете на дружеството са да произвежда годишно около 10 хил. тона гъби кладници , повече отколкото е цялото производство от този вид у нас в момента. Продукцията ще се изнася в Европа, като на пазара ще се предлагат три вида продукти – пресни гъби, мариновани и сублимирани. Специално барокамери ще обработват с авангардна технология продуктите, предназначени за дълго съхранение, като те ще бъдат без алергени и екологично чисти, обясни Младен Станев, който презентира проекта.

55 млн. евро ще струва изграждането на модерната фабрика. Цеховете й ще бъдат настанени в 56-те дка застроена площ в бившите казарми, а общината ще предостави още един терен от 25 дка за допълнителна инфраструктура към предприятието.

Проектът на смесеното дружество е оценен от Агенцията за инвестиции като вложение от Клас „А” и вече има сертификат на първостепенен инвеститор. Предвижда се новите мощности да отворят 400 нови работни места. Ще се разчита на кадри, подготвени в института по биотехнологии в града. Полза от новата фабрика ще имат и местните фермери, от които „Виоагроресурс+” ще купува годишно по 20 хил. т. слама, нужни за производството, обясни Мартин Нешев, който представлява българските инвеститори в проекта.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.