Начало / Новини / Други / София е домакин на семинар на ЕК за иновациите и модерните технологии в земеделието

София е домакин на семинар на ЕК за иновациите и модерните технологии в земеделието

iai-logo-whiteback_0

Европейската комисия в партньорство с Института за агростратегии и иновации събира на едно място над 130 човека от 28 държави, които ще работят за внедряване на интелигентните технологии в агросектора

Развитието на информационно-комуникационните и сензорно-базираните технологии, процедури и софтуер неимоверно увеличават размера на събраните данни, които са на разположение на земеделския сектор по време на цялата хранителна верига „от полето до вилицата“. Появата и въвеждането в практиката на биосензори, нанотехнологии, електроника с нисък разход на поддръжка, устройства с дистанционно управление и други, ще дадат допълнителен тласък в областта на съхранението на данните. Това е сценарий, който крие значителен потенциал за нови бизнес модели, основани на генерираните данни.

Европейската комисия, съвместно с Института за агростратегии и иновации, обръща специално внимание на тази сложна, но изключително актуална материя, организирайки двудневен международен семинар на тема „Революция на данните: новите бизнес модели в агро-хранителния сектор”. Той ще се проведе на 22 и 23 юни в София и това е сигнал за потенциала, който крие страната ни, предвид фактът, че земеделието и IT секторът са може би най-бързо развиващите се у нас. В откриващата част на семинара ще участват заместник-министърът на земеделието и храните, Васил Грудев и Иман Буут от отдел „Научни изследвания и иновации“ в Генерална дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Събитието цели и да предостави на 130-те участници от 28-те страни-членки възможност за обсъждане, тестване и обогатяване на идеите в работна среда. Конкретните цели на семинара са: идентифициране и обсъждане на съществуващите и потенциалните бизнес модели, основани на управлението на данните в селскостопанския сектор по цялата агро-хранителна верига; определяне на благоприятните условия за тези бизнес модели и стратегиите за подпомагане на развитието им; сближаване на участниците за по-нататъшно разработване на такъв тип бизнес модели.

Семинарът ще обърне също така внимание и на начина, по който селскостопанската политика за развитие на селските райони може да подкрепи „революцията на данните” за повишаване на производителността и устойчивостта на цялата агро-хранителна верига, която обхваща различни сектори, видове стопанства и системи на производство.

Работният език на семинара е английски език

За допълнителна информация и контакти:

Светлана Боянова
Председател на Институт за агростратегии и иновации

Петър Лазов
Public Relations, Институт за агростратегии и иновации
0888 667 418
info@agroinnovations.bg

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.