Начало / Новини / Земеделие / Срокът за предаване на отчетите за билкозаготвителна дейност е 20 януари

Срокът за предаване на отчетите за билкозаготвителна дейност е 20 януари

?????

На територията на област Разград са регистрирани 60 пункта за билкозаготвителна дейност, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

От екоинспекцията напомнят, че до 20 януари 2016 година всички, които извършват билкозаготвителна дейност, трябва да предадат отчети в съответните регионални инспекции за предходната година. Отчетите могат да се подадат и в свободна форма. Те трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества в складовете лечебни растения, както и данни за техния произход съгласно издадените позволителни документи от съответните общини или горски стопанства.

Обобщаването на годишните справки за лечебните растения е важно за оценката на количествата добивани билки за съответния регион и състоянието на естествените им находища, уточняват от екоинспекцията.

От там посочват, че неподаването на годишните отчети е едно от най-честите нарушения на Закона за лечебните растения. Той предвижда глоби от 100 до 1000 лева за физически и имуществени санкции в размер от 300 до 2500 лева за юридически лица. През 2015 година експертите на екоинспекцията са съставили 18 акта за установяване на административни нарушения.

Билкозаготвителите от контролираната територия, които желаят да участват в разпределянето на количества билки, получени от естествени находища на лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, е необходимо да подадат заявление до 31 декември.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.