Начало / Новини / Земеделие / Стартира кампания за насърчаване на устойчивия памук

Стартира кампания за насърчаване на устойчивия памук

памук

Група големи бизнес-организации от областта на търговията на дребно, модата и текстила се обединиха, за да стартират нова коалиция на име „Памук 2040“, чиято цел е подобряване и насърчаване на устойчивите практики в памучната индустрия. Водеща в инициативата е нестопанската организация „Форум за бъдещето“. Заедно с нея участват няколко други фондации, както и един колеж.Това съобщиха от електронното издание Greentech .

Памукът осигурява прехрана за повече от 300 милиона души по света. Производството му обаче е свързано със значителни социални, икономически и екологични последици.

Смята се, че за производството на 1 килограм памук са необходими 10 000-20 000 литра вода. Наред с това добиването на меките влакна често се свързва и с опасно интензивно използване на селскостопански химикали.

Търсенето на устойчиво добит памук се увеличава. Понастоящем обаче той намира място в едва около една пета от памучната продукция.

Инициативата „Памук 2040“ идва след редица консултации с индустрията и изследвания, проведени миналата година, проучащи предизвикателствата, пред които е изправен нарастващият пазар за устойчив и сертифициран памук. В резултат на това новото обединение ще предприеме съвместни действия за повишаване на стандартите за устойчивост, насърчаване на рециклирането и подобряване на прозрачността на веригата за доставки в памукопроизводството и свързаните с него индустрии.

През следващите три години коалицията ще създаде няколко работни групи за разработване на насоки за въвеждане на най-добри практики, чрез които да се подчертае как търговците на дребно и други сектори могат да произвеждат памук.

Първата работна група „Създаване на търсене за устойчив памук“ стартира през ноември 2016 г. Тя има за цел да определи цели за индустрията, така че да стимулира производството на устойчив памук и да повиши неговия дял от 13% сега на 30% към 2020 г.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.