Начало / Новини / Танева категорично отказа да развали поръчките за луксозните джипове на горските стопанства

Танева категорично отказа да развали поръчките за луксозните джипове на горските стопанства

agnews.bg

Чиновниците от държавното предприятие, стопанисващо горите, и министърът и зам.-министърът на земеделието дадоха разнопосочни и взаимноизключващи се обяснения за покупката на струващи около 200 000 лева луксозни джипове. Возилата са с екстри, чиято нужда е трудно обяснима – кожен салон, видеоекрани и свръхмощни двигатели V8 с работен обем 5.9 л., чийто разход превишава 20 л. бензин на 100 км.

Според директора на Южноцентралното държавно управление Ботьо Арабаджиев, цитиран от “Дарик”, екраните са нужни, за да може “да се пращат мейли”. Екраните обаче са само за видео и не поддържат такива функции. Коженият салон бил избран, защото се поддържал по-лесно, твърди Арабаджиев. Според него луксозните возила са за чиновниците от предприятието.

Министърът Десислава Танева пък заяви, че джиповете са за лов. И с тях богатите ловци ще бъдат возени от летището, “където кацат с частните си самолети”, според зам.-министъра Георги Костов, и в ловните стопанства.

Три от четирите обществени поръчки вече са спечелени от една фирма – Калеа Ауто ООД, която е официален вносител на “Тойота”. Джиповете, купени с пари на данъкоплатеца, са същия модел, с който НСО вози премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. С единствената разлика, че оглавяващите законодателната и изпълнителната власт се возят на по-стария модел.

“Опорна точка е оправданието, че ще возят ловци, които ще си плащат”, каза пред “Нова” депутатът Георги Кадиев. “Това е парвенющина. Мониторите им трябват, за да могат, като ходят на море, да пускат филмчета на децата им”, смята той. “Като искат да пускат мейли, всеки има телефон в джоба си с такава функция”, допълни Кадиев.

Той обори и друга теза на властта – че държавните предприятия са изпълнили финансовите си планове и могат да си ги позволят. “Това означава ли, че когато “Митниците” изпълнят финансовия си план, можем да им кажем оттук нататък да работят за себе си”, възмути се Кадиев.

В крайна сметка министър Танева категорично отказа да развали поръчките и данъкоплатците все пак ще трябва да платят за луксозните джипове.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.