Начало / Без категория / Травми и отравяния водят до кръв в издоеното мляко

Травми и отравяния водят до кръв в издоеното мляко

Наличието на кръв в издоеното мляко може да се дължи на различни причини. Най-често се среща при високопродуктивните крави и юниците и по-рядко при кози и овце в края на бременността или след раждането и по време на лактацията. Наличието на кръв в млякото обикновено е заради скъсване на различно голям кръвоносен съд следствие на механична травма – например настъпване от заден крайник и оток на вимето при кравите.

Понякога увреждане на кръвоносните съдове може да се получи и при наличието на туберкулоза или гнойно разпадане във вимето.

Отравянето на млечните крави с орлова папрат вследствие на което значително намалява броят на тромбоцитите, също може да е причина за наличието на кръв в издоеното мляко.

Червеникав цвят или розов оттенък на млякото се наблюдава и при отравянето с комунига, трирога лепка, пролез и някои видове млечки.

А млякото на кравите, хранени с полупаразитния плевел ливадна и горска гайтанка и нейният гликозид ринантин, има гълъбов цвят.

При козите и овцете кръв в издоеното мляко може да има заради: грубо и непохватно доене; буйно бозаене; удари; задържане и възпаление на плацентата.

Трябва да се обръща по-голямо внимание на кървавото мляко, тъй като то е причина за трудно доене поради запушване на млечните канали с кръвни съсиреци. Освен това кръвта е много благоприятна среда за растеж на различни бактерии, поради което съществува голяма опасност от развитие на мастит. Дойните животни с кърваво мляко често развиват анемия.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Стартира прием по подмярка 7. 6.

Стартира прием по подмярка 7. 6. на ПРСР за поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата

От 9 май 2016 г. до 3 юни 2016 г., включително, ще бъде отворен прием …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.