Начало / Новини / Земеделие / Тютюнопроизводители спечелиха дело срещу земеделското министерство

Тютюнопроизводители спечелиха дело срещу земеделското министерство

agnews.bg

Тютюнопроизводители успяха да надвият държавата и спечелиха дело във Върховен административен съд, вследствие на което отпада министерска заповед.

10 тютюнджии заведоха дело срещу земеделското министерство. С решение от понеделник магистратите отменят заповед от 8 април миналата година на министъра на земеделието и храните Димитър Греков за определяне на размера на националните доплащания за тютюн за 2013 г. по сортови групи. Става въпрос за частта на т. 1 от заповедта – премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн сортова група „Басми” за тютюнопроизводители с референтни количества до 2 т. по 3,00 лв./кг и за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 т. – по 2,04 лв./кг.

Земеделското министерство е осъдено да плати на десетти тютюнджии сумата от 1430 лв. разноски по делото, от които 110 лв. държавна такса, 1300 лв. адвокатско възнаграждение и 20 лв. такса за обнародване в „Държавен вестник“.

Решението може да се обжалва пред 5-членен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок.

„Правдата възтържествува, народът осъди държавата. Бяхме убедени, че не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Тези, които работят по-малко, получиха повече. Тези, които се трудят повече, взеха по-малко. Това е абсурд, никъде го няма, затова заведохме съдебно дело, ще водим и ново срещу разпределението на средствата за тази година”, каза тютюнджията Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е един от жалбоподателите. Според него и останалите производители на тютюн тях не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства и е приложен двоен стандарт. Убедени са, че на всички трябва да се дадат еднакви доплащания. А са били ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.