Начало / Новини / Земеделие / Фермери купуват земя на лизинг без самоучастие

Фермери купуват земя на лизинг без самоучастие

 земя на лизинг

„Агрион Финанс” отпуска лизинг за покупка на земеделска земя като финансирането покрива до 100% от оценката на заложения земеделски парцел, съобщиха от дружеството.

Предимството за фермера е, че ако уговорената сума за покупко-продажбата съвпада с оценката на дружеството – реално не се налага клиентът да влиза със собствени средства в сделката, а директно започва да си плаща вноските по лизинга. Услугата е от полза на по-малките и средни земеделци, за които осигуряването на самоучастието е предизвикателство, казват експертите. От „Агрион Финанс” са готови да изготвят индивидуален погасителен план според нуждите и спецификите на бизнеса на клиента. Максималният срок за изплащане на лизинга е 10 години.

“Предоставянето на повече финансови възможности за земеделските производители да закупят земята, която обработват ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието и развитието на модерен агробизнес с висока добавена стойност. А от това печелят всички“, посочват от дружеството. „Всички наши продукти нямат скрити такси и комисиони и цената на лизинга може лесно да бъде изчислена. Съобразили сме финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес. Правим много по-бърза и пазарна оценка на земята, както и обработка на документите. На практика при нас процедурата отнема само няколко дни”, казват от „Агрион Финанс”.

Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за земеделците в момента. Така те изплащат покупката на желаните ниви, но в определен период по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране. Лизингът позволява на арендаторите да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума като същевременно намаляват бъдещите си разходи за рента. Освен това сумарно за периода на лизинга лихвите възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват. След изплащане на лизинговия договор земята остава тяхна собственост. Прогнозите на експертите са интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието да се запази.

Освен лизинг, компанията е разработила и кредити – инвестиционен заем и кредит за оборотни разходи. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Дружеството приема като основно обезпечение земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Това, на което „Агрион Финанс” залага, е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и по-малкото документация.

Източник: Агрион

© 2015 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.