Начало / Новини / Франция запазва забраната за неоникотиноидите, които тровят пчелите

Франция запазва забраната за неоникотиноидите, които тровят пчелите

неоникотиноидите

Френското правителство няма да отмени планираната забрана за употребата на неоникотиноиди – вредни за пчелите пестициди, често употревбявани в земеделието, заяви в понеделник канцеларията на министър-председателя, след като министърът на земеделието на страната заяви, че забраната трябва да се прилага.Това съобщиха от електронното издание Greentech .

Премиерът Едуард Филип заяви в изявление, че законът, приет през 2016 г., който надхвърляне ограниченията на ЕС и предвижда пълна забрана за употребата на този вид вещества от 2018 г., ще влезе в сила според планираното.

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има забрана за употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. Те са опасни за пчелите – според различни научни изследвания, неоникотиноидите поразяват нервната система на трудлюбивите насекоми. Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове – например за земните пчели, пеперудите, водните насекоми, показа наскоро ново научно изследване. От това произтичат „каскадни“ ефекти на вреда и върху други видове – всички, участващи в хранителната верига, започваща с насекомите.

В редица страни от ЕС обаче, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. Дерогация). Според българските пчелари, Над 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година заради употребата на пестициди.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.