Начало / Новини / Крими / Цистерни за мляко продават нафта нелегално

Цистерни за мляко продават нафта нелегално

agnews.bg

Цистерни за мляко продават нафта нелегално. За това алармираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на семинар в Пловдив,съобщи Монитор. След като държавата разреши на млекопроизводители да продават продукцията си, се появиха цистерни, на които има надпис мляко, а продават гориво. Това е основно нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди. Заради по-ниските налози фермери я продават с между 10 и 30 стотинки по-евтино от цените по бензиностанциите. Масово се продават евтини горива и от бидони в микробуси. Такива оферти заливат интернет.

Земеделските производители вместо да ползват разликата в акциза – за нивите и фермите си, масово продават горивата и печелят повече от тази търговия отколкото от земеделска дейност, обясни Андрей Делчев, зам.-председател на БПГА. Според експерти 30% от горивата на българския пазар се продават през ведомствени бензиностанции и голяма част от тях са контрабанден внос. Изчисления на БПГА сочат, че 800 млн. лева губи хазната от тях и сивия сектор.
До 30 ноември ведомствените бензиностанции са задължени да монтират нивомери, а колонките им да бъдат свързани с НАП, обявиха още от организацията. Така държавата ще може да контролира дали горивото се ползва за земеделски нужди или се продава. Изискването се отнася за всичките 6800 бензиностанции. Инвестицията на обект е не повече от 10 000 лева.

Нивомерът се слага на входа на резервоара, а връзката със НАП се прави като колонките се свържат софтуерно с данъчната агенция. Първоначално ведомствени се наричаха заварените в селските дворове на ТКЗС и ДЗС колонки, заровени в земята резервоари, през които се зареждаха селскостопанските машини. Постепенно започнаха да изникват все повече и повече, но и купувачите стават все повече.

Източник:Монитор

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.