Начало / Новини / Земеделие / Черен летен трюфел ще се отглежда в стопанствата у нас

Черен летен трюфел ще се отглежда в стопанствата у нас

%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%80%d1%8e%d1%84%d0%b5%d0%bb

В България ще се отглежда черен летен трюфел в плантации. Досега у нас гъбата се събира само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид,съобщи БТА.

Според Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата в България фирма, която изкупува и изнася трюфели, от следващата година отглеждането на черен летен трюфел в плантации ще бъде реализирано, тъй като започва внасяне на фиданки, заразени с гъбата.

“Нашите партньори вече имат добиви в Италия, което ни води на мисълта, че това може да се случи и в България. Правени са и друг път опити, но те не са били успешни. Сега ние гарантираме, че ще имат успех, защото сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде в България и е масов”, заяви Мичевски. По думите му черният летен трюфел ще може да се отглежда в цяла България, като задължително условие е да има вода наблизо.

Най-важното е обработката на самата плантация след залесяването, посочи Мичевски. Той добави, че у нас най-много черен летен трюфел има в Лудогорието, но гъбата се събира в цялата страна, среща се дори в парковете и градинките. За много хора това се е превърнало от хоби в бизнес и препитание. В страната над 10 хиляди души събират трюфели, като броят им расте.

Цената на гъбата се определя от предлагането. Определящ фактор е дали я има и в другите страни, не само у нас. В момента един килограм се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ. 99 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, защото според Цветозар Мичевски българите все още нямат култура да оценяват вкусовите му качества, нямат и традиции. Годишният експорт от България е около 150 – 200 тона. Използва се предимно за подправка, казва още Цветозар Мичевски.

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.