Начало / Библиотека / Черношарено холандско говедо

Черношарено холандско говедо

Holland-Black&White_1

Това е най-разпространенaта и най-използуваната порода за подобряване на световното говедовъдство.Родината на Черношареното говедо е Холандия.То съчетава висока млечност и добра аклиматизационна способност и скорозрелост с добри месни качества.Повече от 2000г.се развъжда в чисто състояние в Холандия.

Черношареното говедо е един от най-типичните представители от породите за мляко.Главата е удължена,суха и благородна.Шията е дълга и тясна.Холката е средно висока.Гърбът е прав, дълъг,гърдите са дълбоки и средно широки.Коремът е обемист, но не е провиснал.Хълбоците са големи.Краката са тънки и сухи.
Млечните признаци са много добре изразени.

Цветът на космената покривка е черно-шарен.Кравите тежат 550-600 кг,биците 800-900кг.,средната млечност е 4500-5000кг с 3,8-4,0% масленост.

Черношареното говедо е участвувало при създаванeто на нови породи в САЩ – Холщайн-фризийска,Франция,Дания,Англия и др.У нас също са внесени черношарени говеда,които участват при създаването на Българското черношарено говедо и подобряване на говедовъдството.

Поради високата млечност, добрата аклиматизационна способност и пригодност към промишлени методи на отглеждане има тенденция черношареното говедо да заеме главно място, като измества останалите породи чрез поглъщателно кръстостване.

© 2015 AgNews.BG | Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.