Начало / Новини / Чужденци ще могат да купуват земеделска земя в България

Чужденци ще могат да купуват земеделска земя в България

zemedelski zemi

Земеделският министър Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, позволяващо купуване на земя от чужденци.

Поправката се обосновава от министъра със стартирала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на Договора за функциониране на Европейския съюз.

Приемането на поправката ще позволи на български граждани и граждани на ЕС, физически и юридически лица, граждани на трети страни да могат да реализират инвестиционните си намерения, свързани със закупуване на земеделски земи без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години.

Чрез отмяната на забраната ще се осигури съответствие на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с Договора за функционирането на Европейския съюз, което е основно задължение на всяка държава членка.

След евентуалното приемане на предложението, ще бъде прекратена процедурата, която Европейската комисия стартира заради нарушение на еврозаконодателството от страна на България. Страната попадна в режим на тази процедура заради ограниченията за придобиване право на собственост върху земеделски земи от български граждани и граждани на ЕС, физически и юридически лица. ЕК вече е изготвила своето “Мотивирано становище C(2016) 3061 fina”l, което е получено официално на 26 май 2016 г. чрез системата EU Pilot.

С оглед започнатата наказателна процедура срещу България, в случай, че страната не предприеме действия и откаже да бъде изменено сега действащото законодателство, съгласно актуалното Съобщение на Комисията във връзка с изчисляването на еднократно платимите суми и периодичните имуществени санкции, минималната еднократно платима сума за България е 839 000 евро. Кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро.

Задължението за плащане влиза в сила на датата, определена в решението на Съда на Европейския съюз. Наложените финансови санкции на практика се прихващат от средствата по структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители. Във връзка с гореизложеното, се налага отмяна на чл. 3в, ал. 1 и 2 с оглед правото на установяване и свободното движение на хора и капитали и с цел да се прекрати започнатата наказателна процедура от страна на ЕК.

Ограничението за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани бе въведено през 2014 година. Основно изискване е чужденците да докажат пет години уседналост, за да могат да купуват ниви в България. Предложението за уседналостта беше на БСП, като срокът й се увеличи до 5 години по искане на „Атака“.

Текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но депутатите отхвърлиха ветото.

През 2016 г. Европейската комисия започна наказателна процедура и срещу Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателни пречки пред инвестициите в земя от чужденци, които противоречат на един от основните принципи на ЕС – за свободното движение на капитали.

Процедурата на ЕК срещу България в момента е на етап „мотивирано становище“, става ясно от мотивите, т.е. втори етап от наказателната процедура. Ако в срок от два месеца страната не изпълни своите ангажименти, ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.