Шароле

Charolais_4

Френска порода, с изключително добри месодайни качества на животните.Породата Шароле е създадена в Средна Франция от старото френско говедо за работа, което има генетична връзка със Симентала.За подобряване на месните форми е впръскана кръв от Белия шортхорн.

Цветът на космената покривка е светъл,кремавожълт или бял.Рогата и копитата са восъчнобели,а носното огледало е розово или светло.Главата е средно голяма,с широко чело.Шията е средно дълга и добре замускулена.Гърдите са дълбоки и широки.Тялото е удължено,закръглено и дълбоко.Бутовете са много добре замускулени.При някои индивиди се наблюдават преразвити мускули(кулинари).

Кравите тежат 850кг,а биците-1100-1300кг.Младите животни при пасищно или при оборно интензивно угояване на 8-месечна възраст достигат 300кг,а на 12-месечна възраст-480-500кг.Кланичния рандеман достига 65%,а понякога и 70%.
При угояване говедата не натрупват големи количества вътрешни и междумускулни тлъстини.Месото е крехко,но с по-светъл цвят от месото на другите породи говеда.Един от недостатъците на породата е едроплодието, в следствие на което се явяват трудни раждания.

© 2015 AgNews.BG | Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.