Начало / Библиотека / Шортхорн

Шортхорн

Shorthorn_8

Английския шортхорн, специализиран в направление за месо, има историческо значение, тъй като при създаването му за първи път е използувана целенасочена развъдна програма от английски развъдчици.

Създаден е чрез кръстостването на тотишкото едро местно говедо и Черношарено холандско говедо..През 1770г. братята Колинг прилагат строгата научна разжъдна програма за усъвършенствуването му.Създаден е и тип за месо и мляко
Екстериорът на Шортхорна е типичен за говедата с направление за месо. Главата е малка, шията е къса и добра замускулена.Гърдите са дълбоки и широки,бъчвовидни със силно изпъкнал предгръдник.Тялото е дълго, закръглено, с дълъг гръб и с широка поясница.Крупата е почти квадратна и отлично замускулена.Крайниците са сравнително къси и тънки.Цветът на космената покривка е червено-кафяв с бели петна , а има животни с бял цвят.Това е скорозряла порода и натрупва много тлъстини около вътрешните органи.Месото е светло,добре мраморирано.Кравите тежат 600- 800 кг, а биците – около 1000 кг.

Месо-млечният тип е с по-удължени телесни форми,с по-обемист корем и по-нежна кожа.Средното тегло на кравите е 500-700,а на биците 700-1000кг,а на телетата при раждане-32кг.При млечният шортхорн млечността достига до 4800кг.за лактация с 3,6%масленост и 3,3% белтъци.

© 2015 AgNews.BG | Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.