Начало / Новини / Земеделие / Ягодите и черешите с рекордни цени заради съсипаната реколта

Ягодите и черешите с рекордни цени заради съсипаната реколта

рекордни цени на ягодите и черешите

Масово в страната е съсипана реколтата от ранни плодове, на което се дължат и рекордните цени на ягодите и черешите тази пролет. Аналогично е състоянието и на зеленчуците. Това коментира пред БТА Мариана Милтенова, секретар и говорител на Националния съюз на градинарите в България.

Според нейните данни, в по-голямата част от страната реколтата в най-добрия случай ще е наполовина в сравнение с миналата година.

Тя сравнява ситуацията с тази на “синия език” при животновъдите, подчертавайки, че в сектор градинарство тази година тя е много по-тежка. „Пролетните застудявания, сланите, доста усложниха обстановката тази година и засегнаха сериозно ранните, а и някои от късните плодове. Има много измръзвания, осланявания, зимни обледенявания и сега последващите дъждове повлияха съвсем зле, така че и малкото, което беше останало от ранната реколта, беше поразено до голяма степен”, обясни Милтенова.

По думите й най-тежка е ситуацията със сливите, като в района на Кюстендил има 100% измръзване на дръвчетата, а това значи, че стопаните могат да разчитат на не повече от 10-20 на сто от реколтата. На други места пък дъждовете са провалили пръскането и болести ще унищожат и малкото останала продукция.

Мариана Милтенова прогнозира, че и тази година българските череши ще отидат в Румъния заради по-добрите цени. Тя допълни, че в цяла Европа има проблем с реколтата на този плод.

„Можете ли да си представите, че колеги от Полша ми се обадиха да търсят картофи и ягоди от България. Знаете, че Полша е една от най-големите производителки на ягоди, а в последните години отглеждат и много картофи”, каза тя.

И изрази мнение, че отпускането на компенсации за производителите няма да реши проблема, а по-скоро трябва да се търси възможност и в „нулеви” години да се запазва подпомагането, свързано с производството – дали с европейски пари, или на национално ниво.

„Спадът на производството на плодове и зеленчуци като цяло е огромен в сравнение с това, което България някога, преди 15-20 години произвеждаше. На база сравненията през последните 3-4 години обаче бележим известен ръст. В никакъв случай обаче то не може да задоволи потребностите на българското население, които се компенсират с внос на огромни количества ябълки и от Италия, и от Македония, и от Холандия, и от всякъде”, призна Милтенова.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.