Начало / Новини / 169 огнища на африканска чума при свинете са регистрирани в шест страни през ноември

169 огнища на африканска чума при свинете са регистрирани в шест страни през ноември

agnews.bg

Според информацията на Международното бюро по епизоотии и въз основа на докладите на ветеринарните служби на страните от Европа, нови случаи на африканска чума по свинете (AFS) са били регистрирани през ноември в Русия, Украйна, Литва, Латвия,Полша и Естония.

Най-голям брой огнища през ноември е регистриран в Естония – 98 огнища с 148 заразени свине. Вирусът е бил открит на изток и в централната част на страната. ASF за първи път е открит в Естония през септември 2014 г.

Латвия заяви, че има регистрирани случаи на заразяването, но само на диви прасета в областите които вече са включени в зоната под карантина. Общият брой на огнищата през ноември е 55, а животните който са регистрирани с вируса са 76.

Тринадесет проби на нерези са положителни и в Литва през месец ноември. Огнищата са регистрирани в петте региона които са включени в зоната под карантина.

Полша съобщи само за един случай на заразяване на дива свиня през последния месец. Тя е била открита в горската област Подляска.

В Русия са открити три огнища на домашни прасета в Саратов, Брянск и Москва с общ брои засегнати животни 11.Вирусът е бил открит също и при 11 диви свине в регионите на Рязан, Краснодар и Калуга. За първи път ASF е открит в Русия през месец януари 2014 година.

За четири нови огнища съобщава и Украйна. Един от случаите е в северната част на страната в регион които е в непосредствена близост до границата с Русия.Засегнатите животни са 34.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.